terug

 

1ste les Vergeven op 30 januari 2018

 

Na het verdwijnen van het parochiecentrum in de Oude Vestenstraat werden de catechesebijeenkomsten verplaatst naar de kerk. We hebben de kinderen in 3 groepjes verdeeld: in het noord- en het zuidtransept en in de sacristie.

We beginnen met het oefenen van de liedjes: Onze Vader en Naamopgave

De kinderen krijgen hun mapje en we vertellen al iets over het jaarthema: “Een feest om te delen en het hart als symbool”

We starten met een kruisteken en vullen het blaadje ‘Het kruisteken’ in. Dan leggen we de link met het Onze Vader: dat kunnen ze meebidden op hun gebedskaartje.

Daarin vragen we aan God ons te vergeven en zeggen we dat we ook elkaar (willen) vergeven…

We vertellen het verhaal van de twee broers en de brug.

 

EEN TIMMERMAN BOUWT EEN BRUG.

Dit is een verhaal van twee broers. Ze woonden naast elkaar en werkten al heel erg lang samen. Tot er op een dag een misverstand ontstond. De twee broers kregen ruzie. Ze wilden niet meer samenwerken en de ene broer gooide deur voor de ander dicht en wilde hem niet meer opendoen. Na een tijdje wisten ze allebei niet meer hoe het conflict nu eigenlijk was ontstaan. Maar de ruzie bleef en ze wilden elkaar nog steeds niet zien. Op een dag groef de oudste broer in het weiland dat tussen hun twee huizen in lag een kanaal, zodat heel duidelijk te zien was wat van de één was en wat van de ander was. De jongste broer was woedend. Een dag later stond er plotseling een timmerman voor de deur van de jongste broer en hij vroeg aan de man: “Heeft u werk voor mij?” De jongste broer zei: “Ja hoor, zie je die enorme stapel hout? Maak nu langs het kanaal een schutting van 2,5 meter hoog zodat ik mijn broer niet meer zie…” Zelf ging de jongste broer daarna op reis. Toen hij terugkwam, was de timmerman juist klaar met zijn werk: hij had met het hout een mooie en stevige brug gebouwd en precies toen de jongste broer uit zijn auto stapte, kwam zijn oudste broer over de brug aangelopen. Hij stak zijn hand uit en zei: ”Jij bent me er ook één, na alles wat ik je heb aangedaan, bouw jij een brug naar mij toe! Wil je me vergeven? En de jongste broer vergaf de oudste en ze omhelsden elkaar.” De broers zagen nog net de timmerman zijn spullen inpakken en vroegen of hij nog even wilde blijven, want ze hadden nog wel wat klusjes. Nee, zei de timmerman, ik moet nog heel wat bruggen bouwen…

 

Wat doen we soms verkeerd? Vb. pijn doen, uitlachen, liegen…

De kinderen vullen met de voorbeelden aan.

Dan puzzelen we het grote hart met alle juiste stukjes en de kinderen duiden op hun knip-blaadje de juiste stukjes aan: ze kunnen dan thuis hun hartje inplakken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bovenkant