terug

 

 

Persbericht

Pastorale Zone Sint-Franciscus Glabbeek en Toerisme Glabbeek brengen fietsers naar bekende en minder bekende kapelletjes in de gemeente.

 

 

 

Groot-Glabbeek telt meer dan 200 kapelletjes, waarvan de meeste opgedragen zijn aan Onze-Lieve-Vrouw.

In de jaren ’90 bedacht het toenmalige Vakantiegenoegens (nu: Pasar) een fietstocht langs heel wat van deze grote en minder grote kapelletjes in de gemeente.

De Pastorale Zone Sint-Franciscus en de toeristische dienst Glabbeek hebben de fietstocht geactualiseerd, uitgebreid en nieuw leven ingeblazen. De lancering van dit project is voorzien op zondag 20 juni’21 om 15 uur.

 

De nieuwe route is 35 km. lang en doet de zes Glabbeekse parochies/dorpen aan. Voor wie dat wenst zijn er ook kortere routes beschikbaar. Er is een routeplan voorzien, zowel op papier, als digitaal (gps/smartphone). Er is ook een folder beschikbaar met daarin foto’s en een korte beschrijving van de belangrijkste kapelletjes en de zes kerken, die langs de route gelegen zijn. Beide zijn beschikbaar op www.kerkglabbeek.be/kapellekesfietstocht en in de bibliotheek van Glabbeek. Het gemeentebestuur steunt dit project en heeft permanente bewegwijzering voorzien.

 

Vertrek en aankomst zijn voorzien aan de pastorie van Glabbeek, Dries 9 (naast zaal Glazuur). Daar wordt op 20/06 het startschot gegeven van de Kapellekesfietstocht en wordt er ook een Mariakapelletje aan de voorgevel van de pastorie ingewijd door pastoor Luc Thiry. Het is een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel, geschonken door deken Luc Van Hilst. De gemeente heeft vier mooie zitbanken voorzien inde voortuin. Deze voortuin wordt vanaf heden door de kerkfabriek permanent opengesteld voor fietsers en buurtbewoners.

 

De Pastorale Zone Sint-Franciscus heeft verschillende redenen om de “Kapellekesfietstocht” opnieuw in de aandacht te brengen:-Paus Franciscus deed in mei 2020 een warme oproep om, tegen de achtergrond van de gigantische uitdagingen en noodsituaties waarmee de corona pandemie onze wereld confronteert, in het bijzonder tot Moeder Maria te bidden;-Lokaal religieus erfgoed kan extra belangstelling gebruiken;-En velen hebben het fietsen herontdekt in deze coronatijden: altijd fijn om dichtbij huis op ontdekkingstocht te gaan.

 

Wedstrijden

1. Tot en met 31 augustus ’21 loopt er een wedstrijd rond de betrokken kapelletjes, waarmee je mooie prijzen kan winnen. Deze is te vinden op bovenstaande website.

2. Neem een selfie met daarop één van de kapelletjes, en post deze openbaar (!) op Facebook of Instagram onder de hashtag #kapellekesfietstochtglabbeek, uiterlijk op 31 augustus. Inspireer zo anderen om Glabbeek te ontdekken en maak ook hiermee kans opeen mooie prijs!

 

Meer info op gert.janssens@kerkglabbeek.be of op het nummer 0474 / 72 14 82.

De link www.kerkglabbeek.be/kapellekesfietstocht wordt actief op zondag 20 juni ’21 om 12 uur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fratelli Tutti”, deze woorden en tevens de titel van de jongste encycliek van paus Franciscus vatten voor monseigneur De Bie samen waar het in het leven en in het bijzonder in het leven van een gelovige over gaat. “Wij zijn allen broeders en zusters van dezelfde vader.”

 

 We mochten voor dit interview bij monseigneur thuis langskomen, uiteraard met de nodige afstand. Thuis is nu voor de hulpbisschop op pensioen zijn huisje in Scherpenheuvel, in de nabije omgeving van de basiliek. In het bedevaartsoord helpt hij dezer dagen bij het pastoraal werk. Dat is o.a. de opvang van de bedevaarders maar ook het bezoeken van zieken en meer bepaald zieke priesters. Uiteraard botst hij hier ook op de coronamaatregelen die beperken. Hij mist dat enorm, het contact met de mensen. “Telefoneren is een goed alternatief maar het is niet hetzelfde als een fysiek gesprek van persoon tot persoon.” Ook de Veertigdagentijd beleven of binnenkort Pasen vieren onder de maatregelen is moeilijk voor monseigneur. Er is het beperkt aantal aanwezigen bij de vieringen en het beperkte contact in het algemeen. Dat is moeilijk. Anderzijds geeft deze periode hem de kans om meer tot persoonlijk gebed te komen en via zelfstudie nog bij te studeren.

 

Monseigneur De Bie gaf na zijn opleiding aan het seminarie les aan het Collegium pro America Latina (Copal) te Leuven waar hij ook geestelijk directeur wad. Hij zorgde er mee voor de opleiding voor de mensen die wilden vertrekken naar Latijns-Amerika.

Begin jaren zeventig vertrok hij zelf naar Latijns-Amerika als Fidei Donum-priester. Daar kreeg hij een tweevoudige opdracht te vervullen. Enerzijds ging hij ter plaatse priesters opleiden. Hij was ook rector van het seminarie. Anderzijds kreeg hij als parochiepriester een parochie toegewezen, een parochie in één van de sloppenwijken. Het was een bewuste keuze om een parochie te gaan leiden in zo’n arme buurt. Priesters moeten immers weten waar het om draait in de pastorale werking.

Waar hij hier in België en bij uitbreiding in West-Europa ook toen al een grote secularisatie meemaakte zag hij in Latijns-Amerika en meer bepaald in het noordoosten van Brazilië een grote sterke godsdienstigheid. Omdat heel wat inwoners afstammelingen waren van Afrikaanse slaven hadden zij hun traditionele religies en godsbeelden meegebracht. Die verweefden zij met het christendom. Het kwam erop aan om veel te luisteren en zo tot een samenwerking te komen.

 

De parochie waar Mgr De Bie terecht was gekomen was een heel nieuwe parochie. Er was al een fundament gelegd door de vorige priester die gestart was met basisgemeenschappen, kleine groepen die werken rond geloof en dat verbinden met de praktijk. Samen met een pastoraal werkster, die daar net als monseigneur woonde, verzamelde hij een groep rond zich om de parochie vorm te geven. Een parochieploeg avant la lettre, als het ware. Om die mensen uit te nodigen trokken ze naar alle huizen in het gebied. Zo zagen ze ook wat de sociale noden waren. Ze zetten erg in op de jongerenwerking bv via catechese.

 

De meeste inwoners waren immigranten vanuit het binnenland. Ze hadden geen identiteitsbewijs. Voor de autoriteiten “bestonden” ze niet. Aan de hand van hun doopbewijs, dat ze wel hadden, kon de lokale kerk druk zetten op de overheden om deze mensen officieel te erkennen. Wanneer ze een identiteitsbewijs hadden was er meer perspectief. Naast opleiding werd het ook mogelijk om hen toe te leiden naar een job. Zo kon de hele site evolueren naar een betere situatie. Dat is uiteindelijk het doel: dat de situatie van mensen verbetert. Hierin een rol kunnen spelen is boeiend op zich maar het is ook wat God van ons vraagt, dat we hen helpen rechtop te komen. “God wil niet dat mensen verknecht worden.”  Hij wil dat hun draagkracht verhoogd wordt zodat ze verder kunnen. Mgr De Bie is heel blij dat hij hierin iets heeft kunnen betekenen. Dat hij heeft kunnen zaaien.

 

Na dertien jaar wonen en werken in Latijns-Amerika werd hij teruggeroepen door kardinaal Danneels voor een nieuwe opdracht, hier in België, als hulpbisschop in het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen.

 

Hij kijkt heel dankbaar terug op zijn periode in Latijns-Amerika. Ook nu nog houdt hij contact met de lokale bevolking via de nieuwste communicatiemiddelen. Dat is goed. Toch droomt hij er ook stiekem van om terug te gaan naar dat verre continent en naar de plaats waar eerst niets was. En waar hij mee heeft mogen zaaien zodat er uit niets iets groeide. De plaats waar ook de mensen mochten groeien.

 

Dit interview kan je ook bekijken op https://www.youtube.com/watch?v=r4LJlUoMmDs en op onze Facebookpagina https://www.facebook.com/Pastorale-Regio-Tienen

 

 

 

 

2021! Eindelijk!

 

Liefste sympathisant van CBM en CBM-Jeugd 
We hebben nog geen goed nieuws te melden. Repetities en concerten blijven vooralsnog uitgesteld, geannuleerd, afgelast en gecandelled worden. De synoniemen zijn opgebruikt. Echt allemaal. 
Maar... We zouden CBM niet zijn als we tóch niet wat voor u in petto zouden hebben. Lees dus rustig verder!

Onze muzikale Nieuwjaarsbrief!

De meeste kinderen uit uw en onze families hebben intussen hun plicht gedaan. De ene met veel bravoure en gesticuleringen, de andere doodgegêneerd, wensend dat hij dit maar nooit had moeten doen.
Wij bevinden ons als koorzangers pur sang in de eerste categorie: bravoureus en gesticulerend! :-)

Wij brengen u dan ook met veel goesting onze muzikale nieuwjaarsbrief onder de vorm van alweer een nieuw koorwerk in een montage door onze dirigent Koen Vits. Wij brengen u Jingle Bells - het gekende werk - in een SATB-arrangement door sir David Willcocks (1919-2015). Hij zou, samen met John Rutter en Bob Chilcott, een centrale rol gekregen hebben in ons helaas geannuleerde kerstconcert.

Zet u dus gerust nog eens knus samen voor uw scherm en geniet met ons mee van dit prachtige ! 

 

2021: een Formidabel Fantastisch Feestjaar

Dit nieuwe kalenderjaar wordt een bijzonder jaar voor ons: we vieren ons 50-jarig bestaan; een jubileum dat we toepasselijk CBM GOLD hebben gedoopt. We kregen al uit verschillende hoeken felicitaties voor onze verjaardag. De bijzonderste tot dusver zijn misschien wel die van Niemand minder dan Philip Lawson, een ex-King's Singers-bariton en meermaals bekroond Engels componist. Hij componeerde voor ons een verjaardagslied dat wij met véél trots zullen brengen op ons eerste verjaardagsconcert - maar we weten zelf voorlopig nog niet wanneer dat zal vallen. ;-)

 

Tussen de lijnen...

Wie goed luistert naar de oproep van Philip Lawson om met CBM mee te komen vieren door aan te sluiten bij het koor, leest tussen de lijnen dat we met een groots project op de proppen komen in 2021. Hou alvast 21 november 2021 vrij in uw agenda. We zullen die namiddag namelijk het voorprogramma verzorgen van een vocaal ensemble met internationale faam. Meer info daarover volgt later...

Kalender CBM & CBM Jeugd

Naar goede gewoonte beëindigen we de koorkrant met een overzicht van de komende kooractiviteiten. 
Over of de onderstaande activiteiten door kunnen/mogen gaan, is voorlopig echter nog geen duidelijkheid. We communiceren hierover van zodra we meer informatie kunnen geven. 
Er staat telkens bij voor wie de activiteit bedoeld is (CBM en/of CBM Jeugd) en tenzij anders vermeld, gaan de geplande activiteiten door in de O.L.V.-ten-Poelkerk.

  • Zaterdag 24 april 2021 (20u) : Lenteconcert (CBM) Locatie nog te bepalen
  • Zondag 9 mei 2021 (15u) : Moederdagconcert (CBM Jeugd) Locatie nog te bepalen
  • Zondag 21/11/2021 (15u): CBM GOLD Openingsconcert met internationale topper van formaat! (CBM) Sint-Germanuskerk, Tienen

Slotakkoord

Kent u nog oud-leden of sympathisanten die graag deze nieuwsbrief zouden ontvangen? Stuur hem dan gerust door of vraag hen zich in te schrijven voor onze nieuwsbrief via onze website

 

 

 

 

Auteurslezing

 

Johanna Spaey

 

De lezing zal doorgaan in het voorjaar, afhankelijk van de evolutie van het covid-19 virus.

 

GC De Roos - Grotestraat 33

3380 Glabbeek

 

Toegang: gratis/

vrije bijdrage

 

Dag allemaal

Hierbij nodigen wij jullie van harte uit op de auteurslezing van Johanna Spaey.
Iedereen, zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom.

Johanna Spaey won meteen met haar eerste boek “De dood van een soldaat” de Gouden Strop en de Hercule Poirot-prijs voor de beste thriller. Volgens de vakjury is het niet alleen een misdaadroman maar ook een historische, psychologische en liefdesroman.
Zij is de eerste vrouwelijke winnaar van De Gouden Strop prijs; op de shortlist prijkten nochtans grote namen als Esther Verhoef en René Appel.

Naast de bekende televisiereeks Ten Oorlog  kwam er ook een boek. Het is het verslag van een lange, verrassende en emotionele reis langs het front van WO1. Voor het boek Ten oorlog werkte Arnout Hauben samen met Johanna Spaey als eindredacteur.

Het wordt een boeiende en interessante avond met Johanna Spaey.

Meer weten over Johanna Spaey? Neem een kijkje op haar website: https://www.johannaspaey.com/

Deze lezing konden wij slechts brengen dankzij en met de steun en subsidie van Literatuur Vlaanderen en de Gemeente Glabbeek.

https://www.davidsfonds.be/division/photos/detail/Glabbeek1.jpg

 

 

 

 

Bovenkant