terug

RODE KRUIS

Eerste woensdag van de maand in Schakel bloedinzameling van 18 u. tot 20.30 u.

Uitgezonderd januari, april, juli, oktober

Je bent van harte welkom.

Withuisstraat 22

3300 Tienen

(gps coördinaten: Lat/Lng: 50.8114042, 4.9253247)

Info: bloed@rodekruis.be  of 0800/77700

www.bloedgevendoetleven.be

Indien u ons wilt steunen  Klik hier

 

 

woensdag 5 februari 2020

18.00 u.

20.30 u.

woensdag 4 maart 2020

17.30 u.

20.30 u.

woensdag 6 mei 2020

18.00 u.

20.30 u.

woensdag 3 juni 2020

18.00 u.

20.30 u.

woensdag 5 augustus 2020

18.00 u.

20.30 u.

woensdag 2 september 2020

18.00 u.

20.30 u.

woensdag 4 november 2020

18.00 u.

20.30 u.

woensdag 2 december 2020

18.00 u.

20.30 u.

 

 

 

 

 

 

 

 

Toast Literair met Dalilla Hermans

Zondag 19 januari 2020 - 10-12 uur - BIB Tienen

 

Spraakmakend, fel, enthousiast, kritisch, intimiderend?

Auteur en opiniemaker Dalilla Hermans laat niemand onberoerd.

Ontmoet haar voor het eerst in Tienen. Een stevige aanrader!

 

Alle info & vooraf inschrijven:

- tienen@davidsfonds.net / 0476 48 82 05 / Agnes Ginkels

- bibliotheek@tienen / 016 80 56 70 / aan de infobalie

Flyer Lees meer

 

 

 

 

 

 

OKRA – VOOR, DOOR EN MET SENIOREN

 

Met leeftijdsgenoten je vrije tijd aangenaam invullen, bij OKRA voel je je meteen thuis.

 

Een groep enthousiaste OKRA-vrijwilligers organiseren jaarlijks een waaier aan vakanties voor leeftijdsgenoten.

In de winter genieten van een besneeuwd berglandschap, een rustige vakantie aan zee, een sportieve vakantie (wandelen, fietsen, dansen, …) in binnen- of buitenland, een streek in Europa ontdekken of een zonnige vakantie aan de Middellandse zee. Of wil je liever eens op een camping verblijven (huisje huren, camper, caravan, …)? Het aanbod is uiteenlopend, maar altijd staat centraal: met een groep leeftijdsgenoten maximaal genieten.

Er zijn vakanties met een uitgewerkt programma (citytrip, sport, …) maar ook vakanties met een vrij aanbod van programma. Je beslist altijd zelf in hoeverre je meedoet met het groepsgebeuren. Voordelen van een OKRA-vakantie zijn: je moet niet alles zelf organiseren, het is gezellig, je kan beroep doen op de reisbegeleider, er is een aanbod van programma, …

We willen je graag laten kennismaken met ons aanbod tijdens de vakantiebeurs op 10 en 11 januari 2020 (vanaf 13.30 uur tot 17.30 in lokalen van CM, Platte Lostraat 541, Kessel-Lo).
Doorlopend kan je er terecht aan de infostandjes en natuurlijk ook in het cafetaria.
Presentaties met beelden:
14.00 : Citytrip Valencia, Costa de la Luz, Kreta (wandelen), Turnhout (fietsen)
15.00 : Zakynthos, Italiaanse meren, Heidelberg, Utrechtse Heuvelrug (fietsen)
16.00 : Kos, Veneto regio, Egypte, Walcheren, Loire Atlantique (kamperen)
17.00 : regioreis Spessart

 

Een klein voorproefje. We organiseren een regioreis met enkele autocars naar de Spessart regio (Duitsland). Dit geeft de mogelijkheid om zelf je programma samen te stellen. Je kan kiezen uit: een excursie naar een grotere stad zoals Bad Kissingen, Würzburg, Darmstadt, of voor een bezoek aan stadje met schitterende vakwerkhuisjes. Dit alles gecombineerd met een bezoek aan een kasteel, een abdij, een boottocht, een wijnproeverij, ... . Ook aan de wandelaars werd gedacht. Dagelijks kan je deelnemen aan een begeleide wandeling in de regio.

 

Onze vakantiebrochure met alle mogelijkheden voor 2020 kan je aanvragen via oostbrabant@okra.be of 016 35 96 87.

 

 Of Vakantiebrochure in pdf downloaden Klik hier

 

 

SPACE FOR GRACE: VAN INNOVATIE NAAR VITALITEIT

Luide oproep om innovatieve projecten in te dienen

Het IPB doet, onder de noemer Space for Grace, een projectoproep om innovatieve/creatieve/ experimentele/… ideeën op het spoor te komen. Een cruciale voorwaarde is dat het projecten zijn die een boost kunnen geven aan de vitaliteit van de lokale geloofsgemeenschap. Dit kan in verschillende domeinen: diaconie en engagement in de samenleving; geloofsverkondiging of gemeenschapsopbouw; maar ook in communicatie, vrijwilligersbeleid of strategische planning.

Het uiteindelijke doel is om te weten te komen hoe we de vitaliteit van geloofsgemeenschappen anno 2020 kunnen verhogen. Welke vernieuwende methodieken, projecten of recepten zijn succesvol, om op een hedendaagse manier een geloofsgemeenschap te vormen? Een gemeenschap die verbonden is met de samenleving, en die in dat geseculariseerde landschap een unieke plaats inneemt. Een gemeenschap waar mensen zich thuis mogen voelen en tegelijk opgeroepen worden om zich met het lot van anderen in te laten.

 

Ondersteuning met expertise, uitwisseling én budget

Met de projectoproep, gedurende enkele jaren herhaald, worden jaarlijks een tiental boeiende ideeën van lokale geloofsgemeenschappen geselecteerd. De betrokkenen worden uitgenodigd om deel te nemen aan een ‘learning community’ om ervaringen uit te wisselen en expertise te delen. De geselecteerde projecten kunnen ook een stevige financiële ondersteuning krijgen. Denk maar aan de opstartkost voor een ‘ecclesiopreneurship’-project, de kosten voor een hedendaagse communicatiestrategie, een freelance-medewerker voor een ketenzorgproject, een screening om je geloofsgemeenschap ‘Laudato-Si-proof’ te maken, een geloofscommunicatieproject met hedendaagse kunstenaars…

Op de website www.gelovenbeweegt.be is alvast de tekst van de projectaanvraag te vinden. Zeer binnenkort is het formulier om te kandideren digitaal invulbaar. De projectcoördinator brengt geïnteresseerden daarvan graag op de hoogte. De deadline is 15 januari 2020.

 

Het IPB als innovatieplatform

Het IPB wordt zo in Vlaanderen het innovatieplatform voor levende geloofsgemeenschappen en schrijft een volgend hoofdstuk aan het verhaal dat in 2015 gestart is met het onderzoek naar ‘levende geloofsgemeenschappen’. Het IPB peilde daarmee naar de feitelijke en de wenselijke situatie van geloofsgemeenschappen in Vlaanderen. Ondertussen zijn we vier jaar verder. Het kerklandschap verandert snel. Veel parochies zijn ondertussen opgegaan in grotere pastorale eenheden. Dit noodzakelijke herstructureringsproces heeft tijd en energie gekost. Nu dit grotendeels achter ons ligt, verschijnt opnieuw de uitdaging om naar de toekomst te kijken, en om ons af te vragen welk soort geloofsgemeenschap we willen zijn?

 

Wat gaat dit innovatieplatform precies doen?

Met de oproep wil het IPB vernieuwende ideeën op het spoor komen die – om het met het onderzoek uit 2015 te zeggen – de feitelijke situatie van de geloofsgemeenschap dichter bij de wenselijke situatie brengen. Vanop het innovatieplatform willen we toekomstgerichte en positieve impulsen geven aan lokale geloofsgemeenschappen, om met innoverende projecten te gaan experimenteren.

 

Samenwerking als succesfactor

Om dit innovatieplatform succesvol uit te bouwen, werkt het IPB samen met verschillende partners. Het Academisch Centrum voor Praktische Theologie van de KU Leuven wordt een belangrijke partner voor de learning community, maar ook voor het peilen naar wat werkt en wat niet. Ieder geselecteerd project zal dus nauwgezet opgevolgd worden. Hefboom vzw wordt de partner voor de financiële knowhow, opvolging en rapportering. En Porticus België is als filantropische stichting op twee manieren betrokken, ten eerste als verstrekker van de noodzakelijke financiële middelen, en ten tweede als internationale partner, want dit innovatieproject wordt ook in Nederland en in Duitsland ontwikkeld. Er zal in de toekomst dus ook internationaal uitgewisseld worden.

Samenwerking is dus een eerste cruciale succesfactor. Een andere succesfactor is de creativiteit en de inventiviteit van lokale geloofsgemeenschappen, om interessante en beloftevolle ideeën te ontwikkelen en ermee aan de slag te gaan.

Voor meer informatie: info@gelovenbeweegt.be

Raf Lust, projectcoördinator Tel. 0032 479 299 312

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bovenkant