terug

 

Maria-Tenhemelopneming is in de RK Kerk en in de Oosters-Orthodoxe kerken de feestdag dat Maria met lichaam en ziel in de hemel is opgenomen. 

Wij vieren dit op zaterdag 14 augustus met een Kaarsenprocessie door enkele straten van de parochie.

We beginnen met een eucharistie om 19 uur 30 en rond kwart over acht vertrekt de processie.

Het parcours dit jaar zal zijn: Kerk - Leuvensestraat - Oude Vestenstraat - Gilainstraat op - Zegestraat – Strijderstraat - Waaibergstraat af - Gilainstr af - Markt – Kerk

 

Wilt u nog iets meer doen, drager van het beeld, een lantaarn of een vlag dan bent u welkom bij ons.

Ik doe hierbij een oproep naar mensen die willen mee het beeld dragen. Hoe meer dragers, hoe meer we kunnen afwisselen onderweg. Als er genoeg dragers zijn kunnen er ook lantarens of vlaggen meegaan in de processie. Geïnteresseerd: klik hier

Kaarsenprocessie 2010 foto’s klik hier

Zaterdagavond 14 augustus, de vooravond van Maria Hemelvaart, patroonfeest van onze parochie, O.-L.-V.-ten-Poel. De lucht is grijs. Dan maar gekeken op de “buienradar”. Zoals verwacht is Onze Lieve Vrouw haar processie gunstig gezind. Zeker geen regen tot na de processie. Trots staat haar beeld te pronken naast het altaar, klaar om samen met de gelovigen een uitstapje te maken in haar parochie.

Maar eerst nog een plechtige eucharistie opgeluisterd door het koor en prachtige orgelmuziek.

Dan vertrekt de processie. Iedereen krijgt een kaarsje, de fanfare van Hoegaarden begeleidt. Als laatste verlaat ook Maria de kerk, gedragen door  sterke schouders. Zingend en biddend stapt men langs enkele straten. Wanneer men terug op de Grote Markt komt wordt er een erehaag met kaarsjes gevormd om Maria terug te ontvangen in de kerk.

 

 

Dan is het tijd voor het volgende hoofdstuk. De parochieploeg vond het tijd om eens enkele parochianen te belonen voor hun jarenlange inzet en medewerking in de parochie. Daarom werden bisschoppelijke eretekens aangevraagd.

-Paul Reynaerts, koster en nog veel meer, in één woord ‘onmisbaar’.

-Iris en Ilse Vanmechelen, misdienaars, lectoren, liturgiegroep, vaste waarde.

Zij kregen het “zilveren St.-Romboutskruis”.

-Marguerite Rethy, is al sinds mensenheugenis actief in de schoonmaakploeg van de kerk. Is ook jaren actief geweest in parochiale verenigingen als lid van de kookploeg voor de verschillende restaurantdagen in het parochiecentrum. Zij kreeg het “gouden St.-Romboutskruis”.

-Zuster Johanna Claessens, lector gebedsviering elke dinsdag morgen. Lector in weekendvieringen en feestdagen. Lid van de liturgiegroep. Jarenlange ondersteuning van de catechese. Daar priesters en religieuzen geen eretekens ontvangen werd haar een ingelijste foto met opdracht geschonken van het originele beeld van Maria dat boven het hoofdaltaar staat.

 

Daarna was het tijd voor de jaarlijkse receptie achteraan in de kerk. En Maria zag dat het dit jaar ook weer goed was.

Met dank aan André Smets voor de foto’s

Dirk Wijnants

 

 

Voor meer uitleg over het feest van 15 augustus en foto’s van de processie in 2009 klik hier

 

 

Bovenkant